Nuzul Al-Quran

Sejarah al-Quran: Antara  peristiwa agung dalam sejarah umat Islam di bulan Ramadan ialah turunnya kitab suci al-Quran atau disebut Nuzul al-Quran. Ia dirakamkan dalam al-Quran, melalui firman Allah yang bermaksud: “Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekelian manusia, dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan yang salah.” (Surah al-Baqarah, ayat 185) 
Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, di Gua Hira’ tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad saw.
 
Al-Quran merupakan mukjizat yang paling besar yang dikurniakan kepada Nabi saw. Kita hendaklah beriman dan mempercayai isi kandungan al-Quran. Beriman dengan al-Quran merupakan salah satu dalam Rukun Iman. 

Erti Nuzul al-Quran: ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah, iaitu berpindah dari tempat sebelah atas ke tempat di sebelah bawah.‘Al-Quran’ pula bermaksud bacaan atau himpunan. Ia dikatakan sebagai bacaan kerana al-Quran itu untuk dibaca oleh manusia. Ia juga dikatakan himpunan kerana dalam al-Quran itu terhimpun ayat-ayat yang menjelaskan pelbagai perkara yang meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, munakahat dan sebagainya

Read more


Happy Anniversary Mama


"Happy Anniversary Mama"
Hari ni 08-08-2011genap 7 tahun kami bercinta
bermula dari tarikh yg sama dengan hari ni cuma tahun je 2004..
Dah lama juga kami menyemai cinta akhirnya kami diikatkan dengan ikatan perkahwinan pada
07-06-2010..
Dah setahun lebih kami berkahwin, dan kini menunggu masa untuk menimang cahaya mata pertama
Due pada 31-08-2011..Merdeka Raya ini..
Alhamdulillah segala susah senang dihadapi bersama
mama kata " takpelah kita hidup susah skit, asalkan kita bahagia"
Doakan kami akan sentiasa kekal bahagia okeh..
Salam sayang daripada papa untuk mama..
Selamat berbuka puasa juga untuk semua.

Read more


Download SenarioThe Movie : Ops Pocot


Kata orang " Kenapa perlu bayar kalau ada yang free" hehe..orang kata la..bukan pucheh kata..So senang cite kita download je muvie yang dah terhidang ni..bagi sape yang tak tengok lagi bolehla download..bagi yang dah tengok pun boleh download lagi buat koleksi..

Senario The Movie : Ops Pocot mengisahkan 3 orang lelaki lakonan Azlee, Wahid dan Mazlan Pet Pet yang hidup mereka selalu ditindas dan dibuli. Mereka kemudiannya diarahkan oleh ketua mereka untuk mengikuti kem motivasi kelolaan Ikatan Relawan Malaysia (RELA). Di dalam kem itu nanti bermacam-macam ragam yang melucukan disajikan untuk tontonan semua.


Movie ini juga dibantu oleh lakonan beberapa pelakon lama dan juga baru seperti Mr Os, Diana Amir, Mas Muharni dan Kamal Adli, pastinya menjadi filem ini sesuatu yang sangat menarik untuk ditonton.

Untuk mendownload 


Setelah siap download jangan lupa combine file ye..
Cara-caranya ada DI SINI

Sekian, terima kasih

Read more


Kadar Bayaran Zakat Seluruh Negeri Di Malaysia


Selamat Menunaikan Ibadah Zakat

Read more


Keputusan Undian Piala Malaysia 2011


Kumpulan A

1) Kedah
2) Perak
3) Sabah
4) Johor

Kumpulan B

 1) Terengganu
2) Negeri Sembilan
3) PKNS
4) Sime Darby

Kumpulan C

1) Kelantan
2) Johor FC
3) Felda United
4) Sarawak

Kumpulan D

1) Selangor
2) T-Team
3) Kuala Lumpur
4) PDRM

Read more

(C) All Rights Reserved. Angin Malam | Free blogger templates Designed by SkinPress.com. Sponsored by: Premium Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template

Powered by Blogger.

Followers

My Blog List

Web hosting for webmasters