Kenapa Pasaraya Dah Tak Bagi Beg Plastik Skang??

Salam..
Sejak 2 menjak ni..eh dah lama rasenya..kebanyakan pasaraya seperti Care4, Parkson, The Store, Tesco melancarkan hari tanpa beg plastik..biasanya hari Sabtu dan Ahad ataupun Jumaat dan Sabtu..Kenape ek??sedangkan hari-hari tu la ramai nak pegi bershopping..Tak menyusahkan ke??sampai ada yang terpaksa tolak troley barang sampai ke kereta..


Haa..tu la..korang tak tau..sebenarnya diorang buat macam ni sebab ni semua adalah tanggungjawab bersama terhadap alam sekitar..pasal ape plak??sebab..

1) Beg plastik susah nak lupus even tanam pun masih tak lupus..
2) Sekiranya bakar akan menyebabkan pencemaran udara
3) Pembaziran kalau bagi beg plastik banyak-banyak..hehe

Oleh sebab itu..kalau nak gi shopping tu, bawalah beg atau bakul sendiri ye..
Kalau setakat satu dua barang tu, x payah la nak beg plastik jugak..
Sama-samalah kita menjaga alam sekitar
Environment yang BERSIH, tubuh kita juga yang SIHAT



17 comments to "Kenapa Pasaraya Dah Tak Bagi Beg Plastik Skang??"

Post a Comment

(C) All Rights Reserved. Angin Malam | Free blogger templates Designed by SkinPress.com. Sponsored by: Premium Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template

Powered by Blogger.

Followers

Blog Archive

My Blog List

Web hosting for webmasters