Duit Tak Cukup..Macamana Nak Buat?

Duit tak ada! Duit tak ada! Duit tak ada! Selalu kita dengar orang sering ungkap perkataan tu aje..sedangkan banyak lagi barang nak kena beli..dah macam mana ni..duit selalu tak cukup jer..nak kahwin..nak raya..nak bayar itula inila..macam2..masalah betullah..



Sebenarnya duit sentiasa tak cukup..tapi ada cara kita nak bagi cukup..perancangan dalam perbelanjaan kenalah rapi..dan bersesuaian dengan kemampuan kita..jangan terlalu boros..1st step kalo nak merancang ni kita kena tulis ape kita punya KEPERLUAN dan KEHENDAK kita..senaraikan..apa yang perlu kita bayar bulan2..cukup tak dengan gaji kita..contoh macam ni

KEPERLUAN

1 - Air
2 - Elektrik
3 - Rumah Sewa
4 - Makanan
5 - Pakaian
6 - Kenderaan
7 - Astro
8 - Streamix

KEHENDAK 

1 - Makan KFC
2 - Henset canggih2 macam Blackberry
3 - Make up kereta
4 - Karaoke
5 - Bowling
6 - Tengok Wayang
7 - Holiday di mana-mana pulau

Then, lepas dah buat semua list tu..korang kena tengok pulak pendapatan/gaji korang bulan2 brape..1st sekali kena settle dulu semua bil-bil yang wajib seperti bil elektrik, air, sewa rumah, bayar loan kereta,...

Pastu..saving nak kena ada bulan2..takut2 kes emergency berlaku..contohnya..korang jatuh sakit..nak kena pi klinik atau hospital..nak kena beli ubat..pakai duit semua tu..ataupun bulan ni tiba2 kena balik kampung..duit minyak kereta dengan tol kena ada..tak kan nak tuang air plak dalam tangki minyak kereta kan..kan..

Ha..Last sekali kalo ada lebih..barulah korang boleh beli apa yang korang nak..iaitu kehendak2 korang tu...tapi kalo tak ada lebih yang banyak..potonglah kehendak2 yang tinggi2 tu..tukar sport rim kereta..hehehe..kehendak yang kecil2 tu bolehla dilaksanakan..


Jangan terlalu ikut nafsu dalam berbelanja..nak-nak kalu pergi bazar ramadhan..semua jenis makanan kalau boleh nak sebat ye..jangan terlalu boros..menabung la dari sekarang..susah susah sekarang senang senang kemudian yer..kita tak tau bila kita perlukan duit tu di masa akan datang..



2 comments to "Duit Tak Cukup..Macamana Nak Buat?"

Post a Comment

(C) All Rights Reserved. Angin Malam | Free blogger templates Designed by SkinPress.com. Sponsored by: Premium Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template

Powered by Blogger.

Followers

My Blog List

Web hosting for webmasters