Fadhilat Solat Terawikh

Diriwayatkan oleh Saidina Ali r.a daripada Rasulullah S.A.W, sebagai jawapan daripada pertanyaan sahabat-sahabat tentang fadilat (kelebihan) sembahyang sunat terawih pada bulan Ramadhan:


Malam 1: Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah..


Malam 2: Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibu bapanya (sekiranya mereka orang beriman)


Malam 3: Berseru Malaikat di bawah Isquo dan Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah menghapuskan dosa engkau..


Malam 4: Memperoleh pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.


Malam 5: Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidil Haram, Masjid Madinah(Masjid Nabawi) dan Masjidil Aqsa.


Malam 6: Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawuf di Baitul Marqsuor (70 ribu malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan terawih pada malam ini.


JOM TERAWIKH!!

akan diupdate pada setiap hari..


1 comments to "Fadhilat Solat Terawikh"

Post a Comment

(C) All Rights Reserved. Angin Malam | Free blogger templates Designed by SkinPress.com. Sponsored by: Premium Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template

Powered by Blogger.

Followers

My Blog List

Web hosting for webmasters